Ca la Romana | Projectes a l’Institut
15949
page-template-default,page,page-id-15949,page-child,parent-pageid-15518,qode-quick-links-1.0,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Projectes a l’Institut

PARTICIPACIÓ A L’AULA

El projecte de Participació a l’Aula té com a objectiu promoure la participació juvenil, a través d’intervencions a l’Institut de Caldes de Malavella. Es realitzen tallers dinàmics als grups de tercer i quart d’ESO amb la finalitat de formar els joves en assemblearisme i estratègies de participació, per tal que cada grup classe desenvolupi un projecte social de manera participativa.

El projecte es va iniciar el curs 2012-2013 amb la realització de tallers als grups de 3r i 4t. Des del curs 2013-2014, s’ha modificat la metodologia amb la finalitat d’afavorir que els grups siguin capaços de generar un projecte i dur-lo a terme. En aquest sentit, el projecte consta de dues parts, una primera part d’introducció a la participació, a través de la realització de tallers i dinàmiques, i una segona part de realització del projecte de classe. Des de l’any 2017, ambdues parts es porten a terme als joves de 3r d’ESO de l’institut.

 

Grup construcció Skate Park

 

 

La iniciativa de construir una pista d’skate al municipi sorgeix en el marc del projecte de Participació a l’Aula impulsat per l’Àrea de Joventut. Aquest projecte, que es va iniciar el curs 2012-2013, té com a finalitat promoure espais de participació juvenil entre els joves que estudien a l’Institut de Caldes. A través de la realització de tallers dinàmics, els joves han d’elaborar una proposta d’activitat i/o projecte de manera participativa.

Un grup de joves de tercer d’ESO va decidir elaborar una proposta per tal de sol·licitar a l’Ajuntament la construcció d’una pista d’Skate. En les sessions que s’organitzen a l’Institut es faciliten les eines per tal que els joves desenvolupin la seva proposta, per tal de tirar endavant la seva idea els joves han de continuar treballant fora del centre.

Aquest grup va decidir obrir la seva proposta a altres joves del municipi interessats i va sol·licitar suport a l’Àrea de Joventut per tal poder fer arribar la proposta a l’Ajuntament.

Després d’un procés llarg finalment el 2015 l’Ajuntament el construeix amb les decisions dels joves. Actualment l’Ajuntament, a través de l’Àrea de Joventut, i el grup de joves de l’Skatepark dinamitzen l’espai fent-hi diverses activitats:

 

 • Inauguració Skatepark: el novembre del 2015 s’acaba la construcció de l’Skatepark, amb una inversió municipal que supera els 66.000’00€. La inauguració es prepara conjuntament entre els joves impulsors de l’Skatepark i l’Àrea de Joventut, convidant a participar a esportistes per a fer exhibicions dels diferents esports que s’hi poden practicar. A més, l’alcalde i els joves van fer l’acte inaugural.

 

 • 1a Baixada de Longboards a Caldes de Malavella dins la Festa Major 2016. El recorregut que es va fer va ser de la trav. Taronja amb c/ Lleida, passant per l’Avinguda Catalunya fins a l’Skatepark. La jornada va tenir un èxit de públic considerable i va acabar amb una petita festa amb música al mateix skatepark amb la participació de DJ B4YO.

 

 • Pintada de mural a l’Skatepark: El diumenge 22 de maig del 2016  el grup impulsor de l’Skatepark amb el suport de l’Àrea de Joventut, vam organitzar una jornada festiva on un professional del grafit ens va pintar un mural a la paret! A més, DJ B4YO ens va posar música! Aquí teniu un vídeo de la diada!

 

 • Competició d’Scooters: el grup de joves scooters que utilitzen l’Skatepark a diari a finals del 2018 van tenir la idea de muntar una competició. Es va fer el 12 de gener del 2019 i hi van participar més de 50 joves en diferents nivells. Aquest grup de joves continuen treballant i volen fer moltes més activitats i projectes al voltant de l’Skatepark!

PUNT D’INFORMACIÓ JUVENIL A L’INSTITUT

 

Un cop al mes, des de l’Espai Jove, fem un Punt d’Informació Juvenil a l’Institut, col·locant un estand a l’estona d’esbarjo. L’objectiu principal d’aquest estand és facilitar informació als joves, alumnes del SIN Caldes de les activitats que es duen a terme des de Joventut.

EL CURS ESCOLAR 2018 – 2019 ens hi trobareu els dies:

 • Dijous 11 d’octubre
 • Dijous 8 de novembre
 • Dijous 13 de desembre
 • Dijous 10 de gener
 • Dijous 7 de febrer
 • Dijous 7 de març
 • Dijous 4 d’abril
 • Dijous 9 de maig
 • Dijous 6 de juny

JORNADA DE DELEGATS/DES I SUBDELEGATS/DES DE LA SELVA

Des de l’Àrea de Joventut col·laborem amb l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva en la organització de la Jornada de Delegats/des de 2n d’ESO que s’organitza anualment en una població de la Selva.

Durant la jornada es fan diferents dinàmiques i activitats pels alumnes i els professors acompanyants per conèixer les diferents responsabilitats o tasques que duen a terme els Delegats/es i Subdelegats/es dels instituts participants. D’aquesta manera, es comparteixen experiències però també, es creen espais de socialització entre joves de la comarca i espais de formació (lideratge, gestió de conflictes, etc.)

Aquest any 2019 la Jornada es va portar a terme el 15 de febrer a Sils, amb la participació de l’Institut de Caldes.

SERVEI MUNICIPAL DE REFORÇ EDUCATIU

El programa de Reforç Educatiu és un servei municipal que té la finalitat d’oferir reforç acadèmic i socioeducatiu a 15 joves de l’Institut, derivats per l’equip de psicopedagogues del centre.

Es compte amb un professor, en Jordi, que acompanya als alumnes en les diferents dificultats acadèmiques i en millorar les seves tècniques d’estudi. Aquest programa es porta a terme durant tot el curs escolar, de dilluns a dijous, amb classes de màxim 3 alumnes per tal d’assegurar l’atenció individualitzada dels joves.

El programa de reforç és un dels primers que va crear l’Àrea de Joventut i compta amb un treball interdepartamental constant que afavoreix l’atenció als alumnes. En el programa es treballa conjuntament amb l’Institut de Caldes i Serveis Socials, per tal d’afavorir no només els aspectes acadèmics sinó també socials dels alumnes.

XERRADA D’ORIENTACIÓ FORMATIVA A 4T D’ESO

Des del curs 2017 – 2018, l’Àrea de Joventut ens desplacem a l’Institut per a fer unes tallers i xerrades als joves de 4t d’ESO sobre les diferents sortides formatives que poden escollir després de finalitzar l’etapa d’educació secundària.

Ho fem a través de la metodologia de com prendre decisions i tots els seus passos, detectant la decisió que s’ha de prendre, aportant informació, identificant alternatives, pensant amb les conseqüències i els resultats i finalment, escollint l’opció i analitzant-la al cap del temps.

EL JOC DE CA LA ROMANA AMB 1R D’ESO

Cada curs, al primer trimestre, ens desplacem a l’Institut a les aules de 1r a presentar l’Espai Jove Ca la Romana.

Ho fem a través d’un joc, amb el qual anem resolent tot allò que els hi podem oferir des de Joventut, els projectes, activitats, recursos de l’equipament, etc.