Ca la Romana | Igualtat
16944
page-template-default,page,page-id-16944,page-child,parent-pageid-15518,qode-quick-links-1.0,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

IGUALTAT

A Joventut participem a diferents projectes, programes, campanyes o grups per treballar cap a la igualtat i contra el sexisme al municipi.

Consell per a la Igualtat de Caldes

En el marc del Pla d’Igualtat de Caldes 2014 – 2018 hi havia la necessitat de crear el Consell de Dones de Caldes, grup de vincle entre l’administració i les persones de Caldes per treballar cap a la igualtat de gènere i contra les violències sexistes i masclistes.

El Consell de Dones es va constituir formalment el 2015, amb la intenció de portar a terme projectes, accions i campanyes contra les violències masclistes, sexistes i envers els col·lectius LGTBIQ+.

L’any 2019 es decideix canviar-li al nom a Consell per a la Igualtat, per tal d’incloure a tots els col·lectius que pateixen discriminacions i violències.

El Consell està format per a diferents representants del municipi, tant d’institucions, partits polítics, entitats o persones individuals. Joventut hi hem participat des dels inicis per tal d’aportar la mirada socioeducativa cap al col·lectiu jove.

Des de llavors s’han creat formacions en coeducació a la Llar d’Infants el Ninot, les escoles i l’Institut de Caldes, igual que en espais de lleure i oci. Aquestes les porten a termes des d’Igualtat Creativa. També s’han creat campanyes o han sorgit nous grups que us explicarem a continuació.

Campanya “Caldes lliure de sexisme” i Punt Lila a la Festa Major

Aquesta campanya s’engega des del Consell de Dones de Caldes i vol aconseguir acabar amb les violències sexistes i els comportaments masclistes durant les Festes Majors, però també, durant tot l’any en el poble.

Es faran diferents tipus d’actuacions:

  • Taller informatiu i formatiu sobre la campanya dirigida a voluntaris/es de la Festa Major i a tot el públic.
  • Punt Violeta, el divendres a la nit a l’envelat, espai preventiu i d’atenció a les dones, on es reparteixen pamflets, polseres i s’informa sobre la campanya i què són les violències sexistes. També, es compte amb un protocol d’actuació si les dones pateixen violències durant l’espai d’oci nocturn.
  • Campanya de prevenció i difusió amb cartells, pamflets, polseres i altres.

 

 

TRIPLE A, Joves feministes de Caldes de Malavella

El darrer mes de juny del 2018, un grup de joves de Caldes van tenir la necessitat de denunciar, d’alguna forma creativa, les diferents violències sexistes que pateixen o veuen patir a altres noies o persones LGTBIQ+.

Amb el projecte audiovisual “PER A MI, PER A TU, PER A TOTES” va néixer el grup TRIPLE A, Joves Feministes de Caldes de Malavella, amb el suport de les treballadores de l’Espai Jove.

El grup de joves està format per l’Andrea Anghel, la Paula Arana, la Júlia Bartrina, l’Eva Benavente, l’Aleia Jou, la Marina Luis, la Jordina Mir, la Natàlia Sánchez, la Violant Torres , l’Aida Rodriguez i l’Ona.

Després del projecte audiovisual, han sorgit altres iniciatives, propostes i accions, constituint un grup actiu en la lluita feminista i la participació juvenil, que es portaran a terme en els propers mesos.

 

 

PROJECTE “PER A TU, PER A MI, PER A TOTES”

 

Durant els mesos d’estiu del 2018, TRIPLE A van fer realitat la seva idea, escrivint els guions i dirigint un Audiovisual en contra les diferents agressions sexistes que pateixen, gràcies al suport de la Júlia Riera i l’Aina Quintana, joves caldenques estudiants d’Audiovisuals, com a càmeres i edició.

El projecte reflexa situacions de microviolències quotidianes que viuen totes aquelles persones que han nascut com a dona o que no s’encasellen en cap identitat ni orientació sexual establerta i normalitzada per la societat actual.

Després de molta feina, es va presentar l’Audiovisual “Per a tu, per a mi, per a totes” Teatre Municipal de Caldes i ara, a finals del 2018 i principis del 2019, s’ha presentat i es presentarà a diferents escoles i instituts de la província, com el mateix institut de Caldes, l’institut l’Ermessenda de Girona, el FEDAC St Narcís, l’Institut de Palamós, l’Escola Sant Esteve, etc.

El projecte ha tingut ressò, des de diferents mitjans de comunicació fins a col·lectius o institucions educatives, per a la seva qualitat i sobretot, per a protesta creativa.

Aquí teniu l’enllaç a l’audiovisual al youtube.

Si vols que les joves vinguin a presentar el seu audiovisual al teu institut/espai jove o entitat relacionada, contacta amb triple.a.jovesfeministes@gmail.com

 

 

 

 

 

 EXPOSICIÓ “100 ANYS DE LLUITA, UN SEGLE D’HEROÏNES ANÒNIMES DE CALDES”

 

 

Pel 25N el col·lectiu feminista van tenir la idea de crear una exposició donant veu a nenes, joves i dones del municipi. De la primera idea a la realitat van passar uns mesos, ja que les joves van entrevistar a 10 nenes, joves i dones per extreure les seves vivències envers el masclisme, l’educació, les joguines, la sexualitat, la identitat sexual, etc. Amb les entrevistes i fotografies que van prendre durant setmanes, es va construir una exposició de 10 lones.

L’exposició es va inaugurar el 16 de març del 2019 dins el marc de les activitats del 8M i en els propers mesos estarà ubicada en diferents espais del poble i de la comarca (el CAP, pavelló, instituts, etc.)

És una exposició que es cedirà per a diferents espais i institucions, així que si vols demanar-la, envia’ns un correu a calaromana@caldesdemalavella.cat

 

Recursos per a treballar la igualtat i tallers formatius en Coeducació

Formació i tallers en coeducació

 

Durant el 2018 s’ha portat a terme un Taller de coeducació i igualtat de gènere gràcies a l’Iru, membre de l’entitat Cúrcuma, dirigit a joves de 12 a 16 anys.

En el taller es van treballar les violències, diferents conceptes del feminisme, el transfeminisme, la igualtat, les orientacions sexuals, la identitat sexual i de gènere, entre altres, per consensuar idees i conceptes entre les joves.

 

 

Recursos per a treballar la igualtat

 

Us deixem també, un recull de recursos que es poden utilitzar per a treballar la igualtat i en contra la violència de diferents entitats i institucions:

 

Recursos dels centres educatius:

El Departament porta a terme un conjunt d’actuacions i de recursos basats en els pilars de l’escola inclusiva, en la coeducació, en la igualtat de drets, en l’equitat, en els valors i en el respecte a la diferència, com a eix fonamental en la prevenció de la violència masclista.
Curs de prevenció de la violència masclista en l’àmbit educatiu. Materials formatius de lliure accés per donar a conèixer el marc conceptual i legal de la violència masclista, facilitar-ne la detecció i dotar d’eines per la prevenció, detecció i intervenció per al seu abordatge en l’àmbit educatiu.
Projecte de Convivència (PdC). Coeducació. En el marc del Projecte de convivència, dins de l’apartat de Coeducació, el Departament d’Ensenyament ofereix aquesta aplicació on els centres poden fer la diagnosi del centre en matèria de coeducació, conèixer les propostes d’actuació i accedir als recursos necessaris per dur-la a terme.
Coeducació. Recursos en gestió de conflictes i prevenció de violència masclista. S’ofereixen recursos pedagògics sobre coeducació per promoure l’eliminació de tota mena de discriminació per raó de sexe i prevenir la violència masclista.
Programa Estimar no fa mal: materials de sensibilització adreçats a personal docent. L’Institut Català de les Dones ha elaborat aquest material per ajudar a desenvolupar actuacions preventives de caràcter pedagògic o formatiu encaminades a evitar o reduir la incidència de la violència masclista.
Pam a pam. Coeduquem. Material didàctic per al professorat del cicle formatiu de grau superior d’Educació infantil.