Ca la Romana | Aprovada la Renda Garantida de Ciutadania
15573
post-template-default,single,single-post,postid-15573,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Aprovada la Renda Garantida de Ciutadania

Aprovada la Renda Garantida de Ciutadania

El Parlament de Catalunya ha aprovat la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Us n’expliquem alguns detalls.

 

Aquesta renda ha estat en debat des del 2006, promoguda per la Iniciativa Legislativa Popular per a la Renda Garantida de Ciutadania amb acord amb el Departament de Treball Afers Socials i Famílies. La renda garantida pretén assegurar uns ingressos mínims a les persones que es trobin en situació de pobresa. La podran percebre tots aquells que no arribin al 100% de l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC)

Les persones que actualment cobren la renda mínima d’inserció (RMI) i les que voluntàriament sol·licitin la RGC i compleixin els requisits cobraran 550 euros mensuals. Es tracta d’un import que augmentarà progressivament i que l’1 d’abril del 2020 arribarà als 664 euros. Una de les novetats que van desencallar les negociacions entre l’entitat promotora i el Govern va ser la comptabilitat de la renda amb un sou baix inferior a aquest llindar només en el cas de les llars monoparentals.

La renda garantida de ciutadania s’atorga a unitats familiars, i en funció dels seus membres serà més o menys elevada. Un adult que compleix els requisits per accedir-hi cobrarà el 2020 664 euros, el 100% de l’índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), mentre que si la unitat familiar està formada per dos adults en les circumstàncies pertinents per rebre els fons, en cobrarà 996. Això vol dir que al segon membre li pertoca el 50% de l’IRSC. Seguint aquesta lògica, a una família amb dos membres amb dret a cobrar la renda garantida i tres fills percebrà 1.200 euros com a màxim d’aquí tres anys.

Una de les característiques d’aquesta renda és que hi haurà un import variable de 150 euros condicionats al seguiment d’un pla de formació i inserció laboral. Es vol desenvolupar un programa formatiu que faciliti la inserció laboral dels beneficiaris que cobrin la nova prestació. Per això, l’organisme de la Generalitat encarregat de gestionar la renda serà el Servei d’Ocupació de Catalunya, el SOC. Si els beneficiaris no segueixen aquest programa, se’ls retirarà l’ajuda de 150 euros, i si rebutgen una feina, perdran el dret de cobrar la renda.

Les persones que vulguin adquirir la Renda Garantida de Ciutadania hauran de sol·licitar-la a través de les oficines del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. Des del Departament de Treball se’ls traçarà el pla d’inserció laboral i, en cas que sigui necessari, se’ls derivarà a serveis socials.

Font: Generalitat de Catalunya