Ca la Romana | 8 DE MARÇ DIA DE LA DONA
16223
post-template-default,single,single-post,postid-16223,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

8 DE MARÇ DIA DE LA DONA

8 DE MARÇ DIA DE LA DONA

Però… per què el 8 de març? Què va passar? Per què el color de les dones és representat sempre amb el violeta?


Va ser un 8 de març de l’any 1857 quan un grup de treballadores tèxtils va decidir sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions en què treballaven. Una de les primeres manifestacions de dones.

El 25 de març d’entre 1909 i 1911 les treballadores de la fàbrica Triangle Shirtwaist de Nova York van ser assassinades per l’empresari per al qual treballaven quan van decidir fer vaga i ocupar la fàbrica per les pèssimes condicions laborals que suportaven.

Aquell dia més de 146 joves treballadores, la majoria d’elles immigrants, van morir dins la fàbrica de camises. Els propietaris de la fàbrica tenien les portes d’emergència bloquejades i moltes de les dones, en veure que no podien sortir i preses pel pànic, es van tirar per les finestres.

El lila era el color de la tela que treballaven quan va ser incendiada la factoria, amb elles a dins, es creu que aquell dia les xemeneies de la fàbrica van expulsar fum de color violeta, el color que es fa servir per representar les dones, com a conseqüència del tint de camises cremat a causa de l’incendi.

Amb més motius que mai el dia 8 de març, recordant la primera vegada que es va fer, moltes dones surten al carrer reivindicant els abusos que encara existeixen a les nostres vides.
Els ho devem a totes aquestes generacions de dones que han lluitat, fins a la mort, per canviar el món i fins que siguem lliures de tota opressió…

LA LLUITA CONTINUA I ÉS CADA DIA!

Font: adolescents.cat