Ca la Romana | 31 de maig. Dia Mundial sense Tabac
17308
post-template-default,single,single-post,postid-17308,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

31 de maig. Dia Mundial sense Tabac

31 de maig. Dia Mundial sense Tabac

El Dia Mundial Sense Tabac, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de 1988, aconsegueix centrar l’atenció general sobre el principal problema que representa el consum de tabac per a la salut pública. Alhora, propicia actuacions concretes que es consoliden i s’integren en el conjunt d’estratègies per a la prevenció i el control del tabaquisme. Any rere any, s’observa un efecte multiplicador i sinèrgic en les diferents administracions, entitats, organitzacions, col·lectius i agents socials interessats en un problema de salut tan important i que afecta tota la ciutadania.

Aquest esdeveniment anual, que se celebra el 31 de maig, pretén informar la població sobre els perills que suposa el consum de tabac, la principal causa prevenible de defunció al món. La jornada també pretén fer difusió de les pràctiques comercials de les empreses tabaqueres i de les iniciatives que coordina l’OMS per lluitar contra l’epidèmia del tabaquisme, així com donar a conèixer tot el que les persones poden fer per reivindicar el seu dret a la salut i a una vida sana.

Un altre dels objectius d’aquesta celebració és protegir les generacions futures del consum de tabac, que actualment mata quasi sis milions de persones arreu del món, més de sis-centes mil de les quals són fumadores passives.

Edició 2019: El tabac i la salut pulmonar

Enguany, la jornada se centra en el tabac i la salut pulmonar, amb l’objectiu de conscienciar sobre les conseqüències negatives que té el tabac per a la salut pulmonar de les persones, i el paper fonamental que exerceixen els pulmons per a la salut i el benestar de tothom.

El càncer de pulmó, les malalties repiratòries cròniques, com ara la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), i la tuberculosi són malalties relacionades amb el tabaquisme. L’exposició al tabac afecta també la salut pulmonar dels infants, que corren el risc que se’ls agreugi l’asma, la pneumònia i la bronquitis, i de patir infeccions freqüents de les vies respiratòries inferiors. El fum del tabac, a més, és una forma molt perillosa de contaminació de l’aire d’interiors: hi pot romandre fins a cinc hores i predisposar les persones exposades a patir una reducció de la funció pulmonar i a desenvolupar càncer de pulmó o malalties respiratòries cròniques.

La mesura més eficaç per millorar la salut pulmonar és, sens dubte, reduir el consum de tabac i l’exposició al fum ambiental del tabac.

tabac-2019