Ca la Romana | Projectes a l’Institut
15949
page-template-default,page,page-id-15949,page-child,parent-pageid-15518,qode-quick-links-1.0,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Projectes a l’Institut

Projecte Participació a l’Aula

El projecte de Participació a l’Aula té com a objectiu promoure la participació juvenil, a través d’intervencions a l’Institut de Caldes de Malavella. Es realitzen tallers dinàmics als grups de tercer i quart d’ESO amb la finalitat de formar els joves en assemblearisme i estratègies de participació, per tal que cada grup classe desenvolupi un projecte social de manera participativa.

El projecte es va iniciar el curs 2012-2013 amb la realització de tallers als grups de 3r i 4t. Des del curs 2013-2014, s’ha modificat la metodologia amb la finalitat d’afavorir que els grups siguin capaços de generar un projecte i dur-lo a terme. En aquest sentit, el projecte consta de dues parts, una primera part d’introducció a la participació, a través de la realització de tallers i dinàmiques, i una segona part de realització del projecte de classe. Des de l’any 2017, ambdues parts es porten a terme als joves de 3r d’ESO de l’institut.

Grup construcció Skate Park

La iniciativa de construir una pista d’skate al municipi sorgeix en el marc del projecte de Participació a l’Aula impulsat per l’Àrea de Joventut. Aquest projecte, que es va iniciar el curs 2012-2013, té com a finalitat promoure espais de participació juvenil entre els joves que estudien a l’Institut de Caldes. A través de la realització de tallers dinàmics, els joves han d’elaborar una proposta d’activitat i/o projecte de manera participativa.

Un grup de joves de tercer d’ESO va decidir elaborar una proposta per tal de sol·licitar a l’Ajuntament la construcció d’una pista d’Skate. En les sessions que s’organitzen a l’Institut es faciliten les eines per tal que els joves desenvolupin la seva proposta, per tal de tirar endavant la seva idea els joves han de continuar treballant fora del centre.

Aquest grup va decidir obrir la seva proposta a altres joves del municipi interessats i va sol·licitar suport a l’Àrea de Joventut per tal poder fer arribar la proposta a l’Ajuntament. Després d’un procés llarg finalment el 2015 l’Ajuntament construeix el que ha passat a anomenar-se Skate Park a partir de les propostes del grup promotor. Actualment l’Ajuntament, a través de l’Àrea de Joventut, i el grup de joves de l’SkatePark dinamitzen l’espai fent-hi diverses activitats:

 • 1a Baixada de Longboards a Caldes de Malavella dins la Festa Major 2016. El recorregut que es va fer va ser de la trav. Taronja amb c/ Lleida, passant per l’Avinguda Catalunya fins a l’Skatepark. La jornada va tenir un èxit de públic considerable i va acabar amb una petita festa amb música al mateix skatepark amb la participación de DJ B4YO.

 • Pintada de mural a l’Skatepark: El diumenge 22 de maig del 2016  el grup impulsor de l’Skatepark amb el suport de l’Àrea de Joventut, vam organitzar una jornada festiva on un professional del grafit ens va pintar un mural a la paret! A més, DJ B4YO ens va posar música!

Aquí teniu el resultat:

Aquí teniu un vídeo de la diada! https://www.youtube.com/watch?v=BweV6w5b5a8

I més fotos:

 • Inauguració Skatepark: el novembre del 2015 s’acaba la construcció de l’Skatepark, amb una inversió municipal que supera els 66.000’00€. La inauguració es prepara conjuntament entre els joves impulsors de l’Skatepark i l’Àrea de Joventut, convidant a participar a esportistes per a fer exhibicions dels diferents esports que s’hi poden practicar. A més, l’alcalde i els joves fan l’acte inaugural.

Aquí teniu un recull de fotos de la Inauguració!

 • Entrevista a Pau Serna, David Baudina i Javi Ruiz, joves que participen en el grup de treball per la construcció de la pista d’skate (grup impulsor 2013-2014)

Pau Serna, David Baudina i Javi Ruiz en sortir d’una reunió a l’Espai Jove

Per què creieu que és necessari un skate park al poble? Principalment, per oferir un espai més pels joves. També per tal que aquells joves que practiquem skate o Bmx puguem fer-ho al municipi i no ens haguem de desplaçar a municipis veïns. Actualment hem de desplaçar-nos per poder patinar.

Normalment, on aneu a patinar? Per què? A Girona, Platja d’Aro o Santa Cristina d’Aro. Perquè són pistes que estan ben distribuïdes i perquè hi ha bon ambient.

Qui creieu que utilitzarà la pista d’skate? Pel que hem pogut veure als altres municipis, la gent que utilitza les pistes és molt variada. Es tendeix a pensar que només les utilitzen gent jove però també hi ha nens, famílies i adults. Gent que practica skate, bmx, que va amb patinet. També és molt comú que hi hagi gent que pinta grafits.

A vegades es relaciona de forma negativa les pistes d’skate amb pintades o grafits, què en penseu? És cert que les pistes d’skate acostumen a estar plenes de grafits. Nosaltres pensem que és positiu perquè ens agrada el grafit i també perquè aquesta vinculació fa que gent amb inquietuds diverses ens trobem en un mateix espai i compartim estones mentre gaudim dels nostres interessos. A més, ara mateix pensem que també és positiu pel municipi que hi hagi un espai en el que els joves que pinten pugui fer grafits. Per això, ens agradaria que a la pista d’skate del municipi també hi hagi un espai pels que pinten.

Us imaginàveu que arribaríeu fins aquí, quan vàreu fer la proposta a l’Institut? No estàvem gaire convençuts. Aquest projecte ha representat feina i trobades fora de l’institut i pensàvem que seria difícil fer-ho però per sort, hi ha hagut gent al grup que s’ha motivat molt i això ens ha ajudat i ens ha motivat.

Creieu que s’ha tingut en compte tot el volíeu? Sí, majoritàriament. Principalment creiem que la nostra idea ha tingut molt bona rebuda. Ara estem acabant de decidir com es farà la pista, però estem contents perquè en tot moment s’han tingut en compte les nostres propostes.

Està previst que la pista s’inauguri a finals d’aquest any o principis del següent, penseu en algun acte d’inauguració o en alguna activitat a fer? Ens agradaria poder fer una activitat per inaugurar la pista perquè la gent jove i la gent del municipi vingui i es faci seu l’espai. Alhora, més enllà de la inauguració ens agradaria anar-hi muntant activitats, per tal de promocionar l’espai. Per això tenim ganes que més gent es sumi al grup perquè portin idees i perquè puguem muntar activitats variades.

I per acabar, què diríeu a aquella gent que és reticent a la construcció de la pista? Moltes coses, principalment que és un al·licient i un espai positiu pels joves del poble. D’altra banda, l’skate és un esport, una afició molt positiva pels joves i creiem que és bo potenciar i afavorir els recursos pels joves que el practiquen.

Punt d’Informació Juvenil

Un cop al mes, des de l’Espai Jove, fem un Punt d’Informació Juvenil a l’Institut, col·locant un estand a l’estona d’esbarjo. L’objectiu principal d’aquest estand és facilitar informació als joves, alumnes del SIN Caldes de les activitats que es duen a terme des de Joventut.

EL CURS ESCOLAR 2018 – 2019 ens hi trobareu els dies:

 • Dijous 11 d’octubre
 • Dijous 8 de novembre
 • Dijous 13 de desembre
 • Dijous 10 de gener
 • Dijous 7 de febrer
 • Dijous 7 de març
 • Dijous 4 d’abril
 • Dijous 9 de maig
 • Dijous 6 de juny

Jornades de delegats

Des de l’Àrea de Joventut col·laborem amb l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva en la organització de la Jornada de Delegats/des de 2n d’ESO que s’organitza anualment en una població de la Selva.

Durant la jornada es fan diferents dinàmiques i activitats pels alumnes i els professors acompanyants per conèixer les diferents responsabilitats o tasques que duen a terme els Delegats/es i Subdelegats/es dels instituts participants. D’aquesta manera, es comparteixen experiències però també, es creen espais de socialització entre joves de la comarca i espais de formació (lideratge, gestió de conflictes, etc.)

Aquest any 2018 la Jornada es portarà a terme el 9 de febrer a Sils, amb la participació de l’Institut de Caldes.

Reunions de Delegats/des i Subdelegats/des

El curs 2018  2019 recuperem les reunions de delegats/des i subdelegats/des dinamitzades des de l’Àrea de Joventut, per tal de mantenir un contacte periòdic amb els alumnes de l’Institut.

Es generarà espai de trobada per compartir informacions i engegar accions concretes a l’Institut o fora d’aquest, i un espai de trobada entre els alumnes dels diferents cursos

 

Aquest curs 2018 – 2019 les reunions seran els dies:

 • Dilluns 15 d’octubre
 • Dilluns 10 de desembre
 • Dilluns 11 de febrer
 • Dilluns 8 d’abril
 • Dilluns 10 de juny

 

Reforç educatiu

El programa de Reforç Educatiu és un servei municipal que té la finalitat d’oferir reforç acadèmic i socioeducatiu a 15 joves de l’Institut, derivats per l’equip de psicopedagogues del centre.

Es compte amb un professor, en Jordi, que acompanya als alumnes en les diferents dificultats acadèmiques i en millorar les seves tècniques d’estudi. Aquest programa es porta a terme durant tot el curs escolar, de dilluns a dijous, amb classes de màxim 3 alumnes per tal d’assegurar l’atenció individualitzada dels joves.

El programa de reforç és un dels primers que va crear l’Àrea de Joventut i compta amb un treball interdepartamental constant que afavoreix l’atenció als alumnes. En el programa es treballa conjuntament amb l’Institut de Caldes i Serveis Socials, per tal d’afavorir no només els aspectes acadèmics sinó també socials dels alumnes.

XERRADES D’ORIENTACIÓ FORMATIVA 4T D’ESO

Des del curs 2017 – 2018, l’Àrea de Joventut ens desplacem a l’Institut per a fer unes tallers i xerrades als joves de 4t d’ESO sobre les diferents sortides formatives que poden escollir després de finalitzar l’etapa d’educació secundària.

Ho fem a través de la metodologia de com prendre decisions i tots els seus passos, detectant la decisió que s’ha de prendre, aportant informació, identificant alternatives, pensant amb les conseqüències i els resultats i finalment, escollint l’opció i analitzant-la al cap del temps.

El Joc de Ca la Romana

Cada curs, al primer trimestre, ens desplacem a l’Institut a les aules de 1r a presentar l’Espai Jove Ca la Romana.

Ho fem a través d’un joc, amb el qual anem resolent tot allò que els hi podem oferir des de Joventut, els projectes, activitats, recursos de l’equipament, etc.