Ca la Romana | Formació
15670
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15670,page-child,parent-pageid-15520,qode-quick-links-1.0,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Formació

En aquest apartat hi trobareu la informació relativa a la formació reglada i no reglada que es pot portar a terme al municipi o al territori.

Per a més informació, podeu demanar cita prèvia a calaromana@caldesdemalavella.cat o 972 48 02 66

Educació Reglada

Educació Secundària Obligatòria

L’etapa de l’educació secundària obligatòria (ESO) té caràcter obligatori i gratuït. Comprèn 4 cursos acadèmics que s’inicien, generalment, l’any natural en què es compleixen els 12 anys i que s’acaben, normalment, als 16; amb caràcter general els alumnes tenen dret a romandre en el centre amb règim ordinari fins als 18 anys.
SIN Caldes de Malavella
Av. Onze de Setembre s/n
Telèfon: 972 480 225
Pàgina web: www.xtec.cat/centres/b7008651

Batxillerat

El batxillerat és una de les opcions possibles un cop acabat l’ESO, i dura dos cursos. Et servirà per decidir si vols estudiar a la universitat o no, i en què et vols especialitzar. Actualment hi ha tres modalitats de batxillerat: “arts”, “ciències i tecnología” i “humanitats i ciències socials”.
El batxillerat va coordinat amb els estudis posteriors i els seus continguts són reconeguts a nivell europeu. En acabar el batxillerat, si n’heu cursat satisfactòriament qualsevol de les modalitats, obtindreu el títol de batxiller. Aquest títol us oferirà la possibilitat d’accedir:

  • a la universitat (un cop aprovades les proves d’accés),
  • a un cicle formatiu de grau superior de formació professional específica, d’arts plàstiques i disseny,
  • a un cicle formatiu de grau superior d’ensenyaments esportius, si es tenen els requisits d’accés,
  • als ensenyaments superiors artístics (un cop superada una prova específica d’accés) i
  • al món laboral.

Podeu trobar tota la informació al portal de la Generalitat de Catalunya dedicat al batxillerat.

Formació Professional

La formació professional capacita per a l’exercici qualificat de diverses professions i proporciona la formació necessària per adquirir la competència professional i el coneixement propis de cada sector.

La formació professional capacita per a l’exercici qualificat de diverses professions i proporciona la formació necessària per adquirir la competència professional i el coneixement propis de cada sector.

S’organitza en cicles formatius de grau mitjà o de grau superior.

La durada dels cicles formatius engloba les hores lectives de formació en un centre educatiu i les hores de la formació pràctica en centres de treball. Els cicles s’agrupen en famílies professionals i tenen una durada variable que equival a un o dos cursos acadèmics.

Accediu a la secció d’Estudis Superiors per més informació(Enllaç Intern: Estudis Superirors) o al portal de formació professional de la Generalitat de Catalunya trobareu tota la oferta formativa i d’altra informació necessària per la inscripció.

Institut Obert de Catalunya

L’IOC (Institut Obert de Catalunya), que depèn del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, permet estudiar a distància ensenyaments secundaris, de batxillerat i de formació professional. L’ensenyament a distància permet reprendre la formació als estudis, sense haver d’assistir presencialment a cap centre. També hi ha la possibilitat d’escollir l’horari i marcar el ritme de treball que més et convingui.
Per accedir a l’IOC cal tenir més de 18 anys i no poder/voler accedir de manera presencial a un centre educatiu. Si tens entre 16 i 18 anys i acredites trobar-te amb alguna d’aquestes circumstàncies, també pots accedir-hi:
– Viure lluny d’un centre d’ensenyament.
– Tenir alguna discapacitat.
– Formar part de col·lectius especials: esportistes d’alt nivell, músics, etc.
– Altres circumstàncies que hauran de ser valorades per la direcció del centre.

A la pàgina web de l’IOC trobareu tota la informació i l’oferta formativa.

Estudis Superiors

Cicle Formatiu de Grau Superior

Els CFGS són estudis superiors que s’imparteixen en instituts públics i que proporcionen el títol de tècnic/a superior.

Per accedir-hi cal haver cursat el Batxillerat o bé, superat la prova d’accés a Cicles Formatius de Grau Superior (que es pot preparar a les escoles d’adults, a l’IOC o per lliure).

Al portal de CFGS de la Generalitat de Catalunya trobareu les diferents opcions d’estudis agrupades per famílies, així com la resta d’informació necessària per accedir-hi.

Universitat

El sistema universitari de Catalunya està integrat per dotze universitats, set públiques, quatre privades i una no presencial, que ofereix estudis a través d’internet. El Sistema Universitari de Catalunya està adaptat a l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), on es comptabilitzen els crèdits en ECTS (Sistema Europeu de Transferència de Crèdits)* i s’estrucura de la següent forma:

Nivell 2 (Grau): Graduat/ada (3- 4anys / 180-240 crèdits ECTS)
Nivell 3 (Màster): Màster (1-2 anys / 60-120 crèdits ECTS)**
Nivell 4 (Doctorat): Doctor/a (3-4 anys / mínim 300 crèdits ECTS)
*Un ECTS qeuival a 25-30 hores que inclouen el temps lectiu, les hores d’estudi, i el temps de preparació a casa.

El títols són expedits per les diverses universitats catalanes i són reconeguts a tot el sistema europeu d’educació superior. Aquí us posem una petita definició de les opcions que teniu:

Grau:

Són estudis que tenen com a finalitat l’obtenció per part de l’estudiant d’una formació general orientada a la preparació per a l’exercici d’activitats de caràcter professional.

Per poder accedir als estudis oficials de grau, cal tenir el títol de Batxillerat o equivalent, i haver superat les proves d’accés a la universitat (PAU); ser titulat de cicle formatiu de grau superior o bé ser titulat universitari. Els estudiants estrangers han de convalidar o homologar el seus estudis.

Màsters i Postgraus:

Els estudis de màster permeten una formació avançada i orientada a l’especialització acadèmica o professional. Per poder accedir-hi es necesita haver cursat un Grau.

Existeixen Màsters Oficials, Màsters propis i Postgraus. Només els oficials són reconeguts en l’EEES europeu i permeten accedir a fer un doctorat, els propis i postgraus són títols d’especialització profesional sense reconeixement oficial però si en el món laboral. La diferencia entre ells és que els Postgraus tenen una durada inferior a la dels màsters.

Doctorat:

El títol de doctor és la qualificació màxima que la Universitat pot concedir i s’aconsegueix cursant un programa de doctorat i superant la defensa de la tesi doctoral. La seva durada és variables però tenen una durada máxima de 3 anys.

 

Si vos més informació sobre què i com estudiar a Catalunya pots entrar al portal d’Universitat i Recerca de la Generalitat de Catalunya.
Si tens més de 25 anys i vols accedir a la universitat pots trobar tota la informació al següent enllaç.

Universitats a distància: UOC / UNED / UNIBA

Una altra opció per cursar els estudis superiors, és la opció d’estudiar a distància.  És una opció molt recomanada per aquelles persones amb dificultats d’accés a la universitat, per qüestions de mobilitat i alhora, per aquelles persones que volen compaginar els estudis amb la vida laboral.

UOC – Universitat Oberta de Catalunya

UNIBA – Centre Universitari Internacional de Barcelona (UB)

UNED – Universidad Nacional de educación a distancia

Què puc fer si no he acabat l’ESO

Us recordem que disposar del graduat escolar és una eina imprescindible a l’hora de plantejar-nos un recorregut educatiu, professional i laboral exitós . El sistema educatiu no sempre és capaç d’acompanyar al mateix nivell a tots els perfils d’alumnes. Per aquest motiu, pels que hagueu deixat l’ESO abans de graduar-vos, us recomanem que us informeu sobre les proves de graduat escolar.

PFI (Programes de Formació i Inserció) – Escola d’adults – IOC – Proves lliures ESO

Els antics PQPI han estat substituïts per els PFI. Per poder entrar en aquests programes has de tenir com a mínim 16 anys i com a màxim 21 anys durant l’inici del programa, no has de tenir el títol de l’ESO i no has d’estar treballant ni seguint els estudis al començar el curs.

La finalitat dels programes és proporcionar una formació bàsica i professional que faciliti la incorporació al món laboral o la continuïtat d’un itinerari formatiu, especialment en la formació professional de grau mitjà, un cop superada la prova d’accés. També donen l’opció de fer una formació complementària per obtenir el títol de graduat/ada en ESO.

Podeu trobar tota la informació complementària (matrícula, centres, resultats, calendari…) a la web de la generalitat de Catalunya sobre els PFI.

Proves de graduat escolar en ESO

Per preparar aquestes proves amb les millors condicions, podeu matricular-vos als cursos especials que es fan en les escoles d’adults o bé, posar-vos en contacte amb l’IOC (Institut obert de Catalunya).

Tant a l’IOC com a les escoles d’adults només hi podeu accedir a partir de 18 anys a no ser que la vostra situació no us ho permeti (a les respectives webs trobareu els casos contemplats).

Web de les escoles d’adults

Web de l’Institut Obert de Catalunya dedicada al Grau en Educació Secundària

Prova d’accés a CFGM

Poden fer la prova les persones que volen accedir a un cicle formatiu de grau
mitjà de formació professional inicial però no tenen el títol de graduat o graduada
en educació secundària (o equivalent).
Per presentar-se a la prova cal haver complert els 17 anys o complir-los durant l’any en què es fa la prova.
Abans de la inscripció, és important informar-se de:
•     els terminis per fer els tràmits,
•     la documentació que cal presentar i a quin institut,
•     les exempcions que es poden demanar i on s’han de demanar,
•     les adaptacions de la prova que poden sol·licitar les persones amb necessitats específiques.

Trobareu més informació al portal del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Idiomes

Escoles Oficials d’Idiomes – Girona, Santa Coloma de Farners (centre adscrit) i Blanes

Les Escoles Oficials d’Idiomes (EOI) són centres públics d’ensenyament d’idiomes moderns a adults, a nivell no universitari. A Caldes de Malavella no existeix aquest centre però en teniu ben a prop: a Girona, a Sta Coloma de Farners (centre adscrit) i a Blanes.

A les Escoles Oficials d’Idiomes podeu estudiar els següents idiomes:

  • Alemany
  • Anglès
  • Àrab
  • Català
  • Espanyol
  • Francès
  • Italià
  • Rus

Les EOI administren proves per a l’obtenció de certificats oficials dels idiomes mencionats:

  • Certificat de Nivell Bàsic (2n, només en règim oficial). Nivell A2+
  • Certificat de Nivell Intermedi (3r -3B en cas d’àrab i rus). B1
  • Certificat de Nivell Avançat (5è). B2
  • Certificat de C1 (anglès, francès i català) i C2 (català)
  • Certificats de Nivell Intermedi, Avançat i C1 (anglès i francès) poden obtenir-se també en règim lliure.

A la web de cada centre trobareu informació sobre com inscriure-us, horaris el període de matriculació i tot el que us faci falta.

 

EOI Girona i CPD Santa Coloma de Farners

EOI Blanes

Escoles Oficials de Catalunya

Idiomes amb l’Elabora’t

Al municipi de Caldes de Malavella, dins el programa Elabora’t, s’ofereixen també diversos cursos d’idiomes per a diferents nivells. Consulta l’oferta d’aquest semestre a la secció de l’Elabora’t.

Formació per a persones a l’atur

Elabora’t

L’Elabora’t és un programa formatiu dirigit especialment a persones en situació d’atur. La finalitat d’aquestes formacions és promoure la formació complementària i l’adquisició de competències formatives que incideixen positivament en el procés de recerca de feina. Tenint en compte que l’objectiu és facilitar l’accés a la formació complementària, cursos i tallers, també estan oberts a persones en actiu, estudiants i empresaris.

Durant l’any s’ofereixen dons convocatòries de cursos, una al febrer i una altra al Setembre, estigueu atents a les dates d’inscripció que les places s’omplen ràpid.

Consulta els cursos de formacions que s’ofereixen aquest semestre.

Formació en xarxa

La Diputació de Girona, mitjançant el Servei de Promoció Econòmica, us ofereix aquest web, que pretén aglutinar l’oferta formativa de millora de l’ocupabilitat a la demarcació de Girona.

En aquest portal els ciutadans, treballadors o aturats poden cercar l’oferta de formació per localitat, nom de l’acció formativa, família professional, destinatari o data d’inici. Així mateix, hi ha la possibilitat de subscriure-s’hi, guardar i imprimir el resultat de les cerques.

Consulteu el cursos que s’ofereixen a través del següent enllaç:

Formació complementària per joves

J de Jove FORMA’T

El programa J de Jove Forma’t és la proposta de cursos de formació complementària que l’Àrea de Joventut organitza, dirigida especialment a joves.

La inscripció als cursos és obligatòria i cal formalitzar-la dins els terminis que s’especifica per a cada formació. L’Àrea de Joventut es reserva el dret d’anul·lar les formacions sempre i quan no hi hagi un nombre mínim d’alumnes inscrits, així com modificar-ne les dates d’inici. Les places són limitades.

Els cursos J de Jove pel primer semeste 2019 són:

CURS D’INICIACIÓ A LA FOTOGRAFIA (8h)

Formació dirigida a joves i persones adultes per tenir una visió general del que és la fotografia, elements tècnics bàsics de les càmeres (digitals, analògiques i inclús el mòbil), pràctiques de la fotografia i elements que la conformen; amb una part de pràctica a l’entorn.

  • Requisits d’accés: tenir més de 15 anys i estar empadronat a Caldes de Malavella
  • Durant el mes de maig, 4 sessions de 2h (a concretar)
  • Lloc: Espai Jove “Ca la Romana”
  • Formació a càrrec: Erik Estany
  • Material: no és necessari disposar de càmera fotogràfica
  • Preu: 15’00€
  • Lloc i període d’inscripcions: Espai Jove Ca la Romana fins el 26 d’abril

 

CURS DE PREMONITOR/A DE LLEURE (30h)

Formació dirigida a joves que té  la intenció és que els alumnes tinguin una primera aproximació a

l’àmbit educatiu del lleure i puguin treballar com a Premonitor/es en activitats de lleure fent suport a l’equip de dirigents.

Requisits d’accés: tenir més de 15 anys i estar empadronat a Caldes de Malavella (*requisit pel descompte)

  • Titulació que s’obté: Títol de Premonitor/a de Lleure / d’Iniciació al Lleure
  • Setmana Santa 2019: 15, 16 i 17 d’abril del 2019
  • Lloc: Casa de Colònies Sant Privat d’en Bas
  • Formació a càrrec: Escola de l’Esplai Girona
  • Preu: 35€ (l’Ajuntament aporta 105€ per a cada alumne empadronat a Caldes de Malavella)
  • Lloc i Període d’inscripcions: Espai Jove Ca la Romana fins el 5 d’abril